Een lagere energierekening, meer wooncomfort en een nieuwe frisse uitstraling van de woningen én de woonomgeving. Dat is eind 2022 het resultaat van de integrale aanpak van 113 huurwoningen in de wijk Wilgenland. Samen met De Variabele startten we in september 2021 met de werkzaamheden. Via een Klankbordgroep zijn de bewoners nauw betrokken bij het proces.


De woningen worden van binnen en van buiten flink aangepakt

Op het gebied van techniek, brandveiligheid, uitstraling, maar vooral op het gebied van duurzaamheid. Alle woningen hebben straks een energielabel A en op alle woningen liggen straks zonnepanelen. De nieuwe dakpannen komen van de lokale dakpannenfabriek. Ook bereiden we de woningen nu al voor op gasloos wonen. Zo komt er in de meterkasten een kookgroep waardoor elektrisch koken mogelijk is.

Integrale aanpak levert meer op

Esther Lamers, directeur-bestuurder van Woonwaarts, vertelt: "Ja, er is de laatste jaren veel gepraat over de aanpak van de wijk. Maar we zijn ontzettend blij dat we nu van start gaan. Wat ik zo mooi vind aan dit plan is de volledige integrale aanpak. We combineren onderhoud met duurzaamheid, verbeteren de woningen, de beeldkwaliteit én de woonomgeving. Daarnaast bieden we huiseigenaren de mogelijkheid om mee te doen met de werkzaamheden en sturen we met maatwerk in het toewijzen van woningen. Zo boden we bijvoorbeeld twee woningen in Deest met voorrang aan mensen van 66 jaar ouder uit Wilgenland aan. Dit draagt bij aan de doorstroming in Deest. We starten ook een sociaal traject met MeerVoormekaar en bieden mensen de mogelijkheid om werkervaring op te doen tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. Hiervoor maakten we met De Variabele afspraken. Dat kan gaan om het helpen van bewoners bij het opruimen, het helpen met de tuin of een andere inzet in de buurt."

Werkzaamheden worden in bewoonde staat uitgevoerd

Niemand hoeft tijdens de werkzaamheden het huis uit. Bewoners kunnen gebruik maken van een paar huiskamerwoningen in de wijk. De werkzaamheden per straat gaan van start met een opruimdag.

Klankbordgroep van bewoners is een belangrijke gesprekspartner

In mei 2020 lieten we de bewoners weten dat we voor een volledige aanpak van de huurwoningen en de woonomgeving. En dat door een mix van huur- en koopwoningen het slopen van een aantal woningen uiteindelijk niet de beste aanpak voor de wijk bleek te zijn. De plannen liepen al een tijd. Samen met een Klankbordgroep met betrokken bewoners selecteerden we De Variabele als aannemer. Zij heeft veel ervaring met het uitvoeren van werkzaamheden in bewoonde staat. Op basis van de uitkomsten van de inspecties en huisbezoeken, werkten we samen met De Variabele en de Klankbordgroep een plan uit. Berry van den Broek, lid van de Klankbordgroep, over de aanpak: "Wij hopen als klankbordgroep dat iedereen na afronding van het project weer trots kan zijn op zijn of haar woning, straat én de wijk. Met alle aanpassingen aan de woningen, maken we een flinke stap richting de toekomst."

De aanpak van Wilgenland is onderdeel van het programma Samen aan de slag in Deest

De gemeente Druten werkt de komende jaren aan verschillende projecten in Deest. Zo onderzoekt zij op dit moment hoe zij de openbare ruimte in Wilgenland aan kan pakken. Dit gebeurt aansluitend op de werkzaamheden van Woonwaarts. Meer informatie over de projecten in Deest lees je op www.druten.nl/samenaandeslagindeest.

Neem contact met ons op als je meer wilt weten

Je kunt ons mailen of bellen:
info@woonwaarts.nl | 024 – 382 01 00.